alberto giacometti

1. draadiguren in ijzerdraad + boetseren met papier maché
2. draadmannetjes in ijzerdraad


Deze activiteit werd voorafgegaan door een les kunstbeschouwing over Alberto Giacometti. Aan de hand van enkele kunstboeken en een aantal prenten werden leerlingen uitgenodigd om de prenten te bekijken en hun mening omtrent de kunstwerken in de groep te bespreken. Ook op het internet zijn voldoende foto's van werken van Giacometti te vinden.
Vervolgens werd aandacht besteed aan de houding van de te ontwerpen figuur. Er werd hier uitgegaan van een staande figuur.

Werkwijze :
De figuur is opgebouwd uit elektriciteitsdraad van 2,5 mm², dat op zijn beurt is vastgenageld op een houten plankje. Klik hier voor een tekening van de draadfiguur. Daarna wordt er een laagje papier-maché aangebracht, te beginnen met de benen. Na het drogen van de benen kan de borst en het hoofd aangebracht worden. Als laatste kunnen de armen gedaan worden. Laat telkens voldoende drogen.

Papier-maché kan op verschillende manieren gemaakt worden. Ik heb hier het volgende recept gebruikt :
Kleine snippers krantenpapier (een hele hoop) in een pot op het vuur laten koken in ruim water. De snippers moeten uit elkaar vallen. Na het koken behangerslijm (poeder) toevoegen (niet te veel). De massa moet kneedbaar zijn. Dan afgieten in een vergiet.

Na het drogen werden de beeldjes in blauw of rood geschilderd. Schilderen is uiteraard niet noodzakelijk. Dit is afhankelijk van het gewenste effect.


Opdracht ZONDER boetseren
vormen
Hier wordt het mannetje gemaakt uit ijzerdraad, maar niet bewerkt met papier maché. Hoe je de ijzerdraad juist moet plooien zie je hier. De figuren kan je gemakkelijk op een houten blokje monteren (gaatjes zagen en erin plaatsen).


Afbeeldingen van Alberto Giacometti via Google
Afbeeldingen van Alberto Giacometti via BING
Filmpjes over Alberto Giacometti via Youtube

Animatiefilmpjes over Alberto Giacommeti  
Eternal Gaze 1 Eternal Gaze 2  
 
   
werkwijze draadfiguur
vormen
     
werkwijze draadmannetje
schipbreukeling


Deze opdracht werd uitgevoerd in mijn eigen 5de leerjaar.
De beeldjes werden niet geschilderd.
Klik op de foto voor meer.

Deze opdracht werd uitgevoerd in het derde leerjaar van de St.Lutgardisschool te Schelle. Met dank aan :  Alicia, Bob, Fee, Indy, Jannis, Jarmo, Jef, Jony, Leo, Matthias, Tiana, Thomas en Vicky van het derde leerjaar B van de St.lutgardischool te Schelle (schooljaar 2002-2003).


Een ander voorbeeld, ander onderwerp, maar zelfde techniek.


Voorbeeld van de draadmannetjes
Deze zijn gemaakt door Kato en Mattijs Van Bortel.

Diezelfde draadmannetjes verwerkt in een geheel. Opzet was om de leerlingen een cadeau te maken voor de juf die op pensioen ging. Alle mannetjes werden daarna op een (veelgebruikte) bordlat gezet.
Dit is, onder begeleiding van juf Lieve, uitgevoerd door : Mats, Stephanie, Emmely, Brian, Lukas, Kiany, Enzo, Souhaila, Michaël, Laura, Gökan,Vincent, Sophie, Sepp, Xenia, Floris, Marjo, Orçun, Tugrul en Chréonie van het tweede leerjaar van het Hinkelpad te Berchem.